Albirea dentară profesională

Albirea dentară se realizează de peste un secol, deși procesul nu este pe deplin înțeles. Se presupune că peroxidul de hidrogen elimina particulele cromatice din interiorul dintelui. Înainte de practicarea albirii trebuie determinate cauzele coloratiilor pentru a alege tehnică corectă și pentru a informa pacientul în legătură cu posibilitățile și limitele tratamentului de albire. Petele externe (depunerile de tartru, de placă bacteriană) trebuiesc mai întâi îndepărtate prin detartraj ,periaj dentar profesional și eventual jet cu bicarbonat. Albirea este indicată pentru toate tipurile de pete interne ale dinților vitali și devitali, datorate vârstei, geneticii, nicotinei, alimentelor și băuturilor colorate. Coloratiile cauzate de tetraciclină reacționează cel mai greu la albire.

Albirea dentară se poate face în cabinetul stomatologic, cu produse profesionale mai concentrate. Este necesară mai întâi izolarea gingiei și obrajilor, apoi se aplică un gel pe suprafețele dinților. Unii producători recomandă că gelul să fie expus suplimentar la o sursă de lumina cu halogen pentru a accelera procesul de albire, ipoteza încă discutabilă. De obicei, rezultatele de modificare a culorii se pot observă după o singură ședința .
   Albirea se poate face și la domiciliu, pacientul trebuind să poarte în timpul nopții gutiere cu gel de albire. Studiile au arătat că sensibilitatea dentară din cursul albirii este de obicei moderată și dispare după încetarea tratamentului de albire.

 Tratamentul la domiciliu nu este indicat la pacienții alergici la ingredientele produuslui de albire. Se recomandă evitarea albirii la femeile însărcinate sau în perioada alăptării datorite riscului de inflamație gingivală.