Complicatiile eruptiei molarilor de minte

Molarii de minte vor erupe în mod obișnuit  între 17 și 25 de ani, iar de multe ori apar complicatii in momentul eruptiei.  În timp ce strabat osul si gingia, molarii de minte pot provoca dureri pe termen scurt, foarte asemănătoare cu durerea din timpul erupției altor dinți, ceea ce este normal.

Cu toate acestea, uneori, molarii de minte pot erupe doar parțial și acest lucru poate duce la anumite complicatii :

– formarea unei infecții în jurul molarului de minte,  cunoscută sub numele de pericoronarită

-alimentele și bacteriile pot rămâne la nivelul molarilor de minte, provocând carii dentare

-inflamatia gingiilor (numita si gingivita sau boala parodontala) – aceasta apare atunci cand placa bacteriana elibereaza toxine . Gingia iritata devine rosie, umflata si dureroasa.  Gingivita se poate extinde la  dinții si osul din jurul molarilor de minte.

-celulita – o infecție bacteriană extinsa la  obraz, limbă sau faringe

-abces – atunci când puroiul se adună în țesutul din jurul molarului de minte

-chisturi și tumori benigne – foarte rar, un molar de minte care nu poate erupe complet dezvoltă un chist (o colectie plină de lichid)

-migrari dentare, prin presiunea exercitata de molarul de minte asupra dintilor vecini, in cazul in care nu are spatiu suficient de eruptie

-uneori presiunea transmisa de molarul de minte  provoaca  distructia peretelui dentar sau a radacinii dintelui vecin

Multe dintre aceste probleme pot fi tratate cu antibiotice și apă de gură antiseptica. Uneori este necesara  o mica interventie de plastie gingivala pentru ca dintele sa nu fie blocat de gingie pe traseul lui eruptiv. Indepărtarea molarului de minte este recomandată  atunci când dintele nu are suficient spatiu sa erupa si preseaza pe dintele vecin.

Cum sunt îndepărtați molarii de minte

Dacă stomatologul crede că este posibil să aveți nevoie să vă fie extrasi molarii de minte, de obicei vă va recomanda  o radiografie .

Înainte de procedură, vi se va administra de obicei o injecție cu anestezic local pentru a amorți zona din jurul dintelui. Veți simți o oarecare presiune chiar înainte de îndepărtarea dintelui, deoarece medicul dentist sau chirurgul bucal trebuie să lărgească alveola dintelui balansând dintele înainte și înapoi.

În unele cazuri, poate fi necesară o incizie în gingie, iar dintele poate fi tăiat în fragmente mai mici înainte de a fi îndepărtat.

Timpul necesar pentru îndepărtarea dintelui va varia. Unele proceduri durează doar câteva minute, în timp ce altele pot dura 20 de minute sau mai mult.

După ce molarul de minte a fost extras, este posibil să aveți o umflătura locala (edem) și disconfort, atât în ​​interiorul, cât și în exteriorul gurii. Acest lucru este de obicei mai accentuat în primele trei zile, dar poate dura până la două săptămâni. De multe ori se poate asocia cu trismus (limitarea deschiderii gurii).

Stomatologul va va oferi recomandarile adecvate astfel incat perioada de vindecare sa se produca fara complicatii.