Coroane dentare

O coroană dentară restabilește forma, dimensiunea și funcția normală a unui dinte a cărui structură a suferit pierderi semnificative și nu mai poate fi restaurată prin alte mijloace (de exemplu cu o obturație estetică sau un inlay/onlay / overlay ) . Coroana redă și aspectul estetic deoarece  acoperă complet dintele afectat.

Când avem nevoie de o coroană dentară?

Când distrugerea dinților este prea avansată și nu poate fi restabilită în alt mod.

Restaurarea unui dinte fracturat sau foarte uzat.

În cazul în care un dinte a avut un tratament de canal: coroana va proteja dintele slăbit și va corecta  culoarea acestuia.

Îmbunătățirea zâmbetului prin obținerea unei culori și forme armonioase pe toată arcada.

Din ce este făcută o coroană dentară?

Coroanele pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale, dar există în principal două tipuri de coroane, în funcție de cât timp sunt ținute pe arcada: coroane dentare provizorii și coroane dentare fixate permanent .

Coroanele dentare provizorii sunt realizate din acrilat sau rășină compozită și le folosim doar pentru o perioadă limitată de timp, pentru a menține funcționarea dintelui până când coroana finală este gata.

În cabinetul nostru oferim mai multe opțiuni pentru coroane dentare fixate permanent: coroana integral ceramică , coroana din zirconiu și coroana metalo-ceramică .

Toate trei vor imita culoarea dinților naturali, dar fiecare este indicata în situații diferite, în funcție de poziția dintelui care trebuie acoperit, de vizibilitatea acestuia în zâmbet, de gradul de distrugere, dar și de diverse particularități locale și de preferințele pacientului. . Înainte de a alege un material potrivit pentru pacientul nostru, vom discuta împreună toate posibilitățile.

De obicei avem nevoie de trei sedinte pentru o coroană.

 Când este plasata pe un dinte natural, putem descrie câteva etape generale:

În timpul primei vizite vom discuta în detaliu toate opțiunile de tratament. După aceea, trebuie să ne asigurăm că dintele care susține coroana este stabil, asta înseamnă că orice distrugere sau carie este curățată și restaurată temeinic.

Dacă dintele a suferit un tratament de canal ,s-ar putea să recomandăm mai întâi o reconstructie cu un pivot (uneori folosim pivoti din fibră de sticlă ) care va creste rezistenta dintelui.

Când dintele este stabil și structura este restaurată, îl putem pregăti pentru plasarea coroanei prin îndepărtarea stratului său exterior. Toate procedurile vor avea loc sub anestezie locală , așa că nu este nevoie să vă faceți griji că simțiți durerea.

La sfârșitul pregătirii, vom lua amprentele , care vor fi trimise la laboratorul dentar pentru studiu și lucru.Concentrându-se pe funcția biologică și cererea estetică, tehnicianul nostru dentar va crea o piesă unică pentru fiecare pacient, care se va potrivi confortabil și să fie în armonie cu zâmbetul acestuia.

Până când coroana permanentă este gata, dintele va fi acoperit și protejat de o coroană temporară . În acest timp,  este indicat să evitați mestecatul gumei și consumul de alimente extrem de tari sau lipicioase.

După aproximativ 10 zile, coroana este gata. Uneori sunt necesare mici ajustări la contactele interdentare sau la mușcătura. Când totul se potrivește perfect și pacientul este mulțumit de rezultat, coroana este fixată permanent pe dinte (prin cimentare ).

Îngrijirea coroanelor dentare

La fel ca dinții naturali, coroanele trebuie curățate și îngrijite. Dacă igiena dentară nu este asigurată, dintele de sub coroană se poate caria, iar gingiile pot dezvolta inflamații. Ele trebuie, de asemenea, să fie utilizate corespunzător.

Pentru a preveni cariile sau deteriorarea coroanei:

Periați-vă dinții de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara) și curățați-vă între dinți cu ață dentară și/sau un waterpik în fiecare zi.

Utilizați produsele de îngrijire orală recomandate de medicii noștri pentru a vă asigura că îndeplinesc standardele de siguranță și eficacitate adecvate pentru cazul dvs.

Ca si in cazul dintilor naturali, este indicat sa evitati alimentele extrem de dure, sa mestecati dropsuri sau alte obiecte dure, precum creioanele sau boabele de fructe.

Asigurați-vă că programați controale regulate și curățări profesionale ale dinților la cabinetul stomatologic.

Coroane susținute de implanturi

Un implant dentar poate fi folosit pentru a susține o coroană. Etapele acestei proceduri sunt aceleași, cu excepția celor care presupun pregătirea dintelui de ancorare. Acestea nu mai sunt necesare, intrucat coroana va fi realizata la laboratorul dentar pe un bont dentar care imita un dinte preparat.

Cel mai indicat este sa se realizeze coroana înșurubată pe bontul implantului.