Implantologia este acum o specialitate de bază a stomatologiei moderne, materialele și tehnicile folosite asigurând o foarte mare rată de succes.
Ce este implantul dentar?
Un implant este un dispozitiv asemănător că formă cu un șurub, realizat din titan foarte pur, un biomaterial perfect acceptat de organism (fiind utilizat de foarte mulți ani în chirurgia ortopedică). Titanul este foarte rigid, nu se deformează la forțele masticatorii și este stabil în mediul bucal. Implanturile dentare reprezintă cea mai modernă metodă de înlocuire a dinților absenți.
Ce etape sunt necesare pentru realizarea unei lucrări pe implanturi?
Medicul specialist vă examinează, analizează radiografiile și eventual CT-ul dentar (analiză imaginilor realizate de Computer Tomograf, în situațiile mai dificile) .Dacă volumul osos este insuficient , în cadrul cabinetului DentArtist se realizează refacerea lui prin tehnici de adiție osoasă sau prin lifting intern sau extern de sinus. Implantul se poate introduce imediat postextractional sau după o perioada de vindecare stabilită pentru fiecare caz în parte. Operația de înserare a implantelor este nedureroasă și se realizează sub anestezie locală. Perioada de osteointegrare (de vindecare a osului din jurul implantelor) durează de la 3 la 6 luni, în funcție de situația respectivă. În această perioada se realizează lucrări provizorii care să permită pacientului desfășurarea activităților normale.
După vindecarea osului, se descoperă sub anestezie locală implantele prin incizii foarte mici și se aplică capele de vindecare care dirijează vindecarea gingiei. Din acest moment, în urmă mai multor ședințe, cu colaborarea laboratorului dentar specializat, în 2-3 săptămâni se vor finaliza lucrările protetice definitive, în funcție de complexitatea acestora.
Cine poate beneficia de aplicarea implantului dentar?
Medicul specialist va recomandă efectuarea unor analize de stare generală specifice și va analiză fiecare caz în parte. În principiu implanturile se pot pune la orice pacient sănătos, cu igienă dentară impecabilă și conștient de importantă controalelor periodice la stomatolog. Contraindicațiile generale sunt: defieciente imunitare majore, probleme cardiace decompensate, diabetici insulinodependenti, maladii endocrine importante, anumite boli neurologice, tratamente radicale prin iradiere sau citostatice etc.
Intervenția de aplicare a implantului se poate compara cu o extracție din punct de vedere al impactului asupra organismului, deci un pacient care este suficient de sănătos pentru a suporta o extracție, poate suporta un implant.
De ce să alegem implantul dentar?
-Implantul acționează că o rădăcina artificială care transmite presiunile masticatorii la os și îl mențin activ, prevenind resorbția acestuia
- Dacă dintii vecini breșei edentate sunt integri, un implant va evita varianta de înlocuire prin șlefuirea și îmbrăcarea dinților vecini
- Dacă pacientul are o edentație întinsă (puțini dinți restanți), implanturile vor asigura o restaurare a arcadei printr-o lucrare fixă (punte pe implanturi), mult mai comodă decât varianta clasică printr-o proteză mobilă.
- În cazul pacienților fără dinți restanți implanturile vor reprezenta suportul pentru elementele speciale de menținere ale protezei totale, care astfel va fi foarte stabilă.
În mod evident tratamentul cu implanturi are avantaje nete față de tratamentul clasic, cum ar fi: menținerea osului alveolar, protejarea dinților restanți,refacerea forței de masticație, aplicarea unor lucrări fixe acolo unde tratamentul clasic nu poate realiza acest lucru.