Odontoterapie

Ce este caria dentară?

Caria dentară este  distrucția țesuturilor dure ale dintelui, fiind cauzată în principal de  consumul de alimente bogate în glucide, care asigura dezvoltarea unei flore bacteriene producătoare de acid.

Cum evoluează în timp caria dentară ?

Cariile debutează  la nivelul smalțului  și evoluează spre dentină, se apropie de pulpă dentară (nerv) și determina apariția durerii dentare la rece și la dulce. Dacă nu se tratează nici în acest moment, pulpa dentară se inflamează și apar dureri continue, foarte intense (pulpita). Poate exista apoi o perioadă  de liniștire a durerii, dar asta înseamnă că deja căria a produs  moartea (necroza) pulpei.  Infectarea pulpei va produce o infecție o osului care se află la vârful rădăcinii , cu formarea unui abces dentar , care constă în umflarea zonei respective, durere, febra, stare de rău general. Într-un final dintele nu se mai poate recupera și trebuie extras.

 De ce este important să tratăm la timp cariile incipiente?

 Tratamentul precoce al cariei presupune mai puține  manopere, este mai puțîn costisitor, previne apariția complicațiilor care se soldează cu dureri supărătoare și apoi cu pierderea dintelui. După curățarea atentă a cavitații carioase, sub anestezie locală, la cabinetul Dent Artist se restaurează  structura dentară folosindu-se materiale compozite fotopolimerizabile moderne de calitate.

 Cât costă o “plombă”?

 Este o întrebare frecventă, adresată de cele mai multe ori la  telefon. Situația trebuie însă evaluată printr-o consultație la cabinet, pentru că o carie poate fi reparată prin mai multe metode, în funcție de gradul de distructie al dintelui. Dacă pacientul a avut deja episoade dureroase, este posibil să se fi instalat o necroză dentară care să necesite un tratament mai complex decât o simplă “plombă”. În urma consultatiei, medicul specialist vă  va explica  totul amănunțit.