Amalgamul dentar este un amestec la rece format din argint și mercur, folosit de aproape 200 ani pentru restaurarea dinților. În prezent este indiscutabil că amalgamul dentar eliberează mercur într-o anumită rată, pentru că nu este un aliaj real ci o emulsie solidă în care materialele componente nu sunt complet reactionate. Numeroase studii printre care și studiile de autopsie au demonstrat niveluri mai mari de mercur în țesuturile persoanelor cu obturații de amlagam, spre deosebire de persoanele care nu erau expuse în mod similar. Cu cât sunt mai multe obturații de amalgam, cu atât cresc concentrațiile de mercur în aerul expirat, în salivă, sânge, urină, diverse țesuturi incluzând ficatul rinichiul, lichidul amniotic, placentă, laptele matern.
Amalgamul s-a folosit mult timp datorită tehnicii comode, a costului redus, dar și a rezistenței sale la stressul masticator. Prepararea unei dinte în vederea unei obturații de amalgam impune însă un sacrificiu dentar mai mare în comparație cu tehnicile moderne adezive care utilizează materiale compozite fotopolimerizabile, deoarece amalgamul are nevoie de retenție mecanică. Prin variațiile de volum ale plombelor metalice datorate variațiilor de temperatura din mediul bucal, pot apărea dureri dentare și chiar fisuri ale pereților dentari. Transmiterea senzației de rece și cald se face mai rapid prin plombele metalice, ducând la sensibilitate dentară. Nu în ultimul rând, este afectată estetică dentară.
Totuși, trebuie discernământ în evaluarea riscurilor. Medicul stomatolog verifică în cadrul controlului periodic restaurările mai vechi de amalgam , iar în cazul în care sunt obturații mici, corect adaptate, nu se îndepărtează ci se verifică în timp. Dacă sunt mai multe obturații vechi, voluminoase, trebuie avut în vedere riscul toxic de expunere la mercur al persoanei respective și se recomandă îndepărtarea lor. Îndepărtarea obturatiilor de mercur se face cu atenție, folosind instrumente cu jet de apă pentru a preveni evaporarea și inspirarea mercurului, precum și aspirator puternic salivar.
În prezent sunt preferate restaurările dentare albe, din compozit fotopolimerizabil, cu rezistență și estetică corespunzătoare.