Locul cel mai probabil pentru ca o carie să se dezvolte în gura copilului dumneavoastră este pe suprafețele de mestecat ale molarilor. Aceste suprafețe nu sunt netede, ele prezinta „gropi și fisuri”, care retentioneaza bacterii și particule de alimente. Perii de pe o periuță de dinți nu pot ajunge întotdeauna până la capăt în aceste fisuri inguste Acest lucru creează condițiile perfecte pentru carii dentare.
În plus, dinții permanenți nou erupți ai unui copil nu sunt la fel de rezistenți la carii precum dinții adulților. Stratul dur de smalț care protejează dinții se schimbă pe măsură ce îmbătrânește pentru a deveni mai puternic. Fluorul, care se găsește în pasta de dinți , în alimente și în tratamentele pe care le folosim la cabinetul stomatologic – poate întări smalțul,dar este greu să se introduca fluor în acele gropi și fisuri în mod regulat. Din fericire, există o soluție bună la această problemă: sigilarea dentara.
Sigilanții dentari sunt obturatii minime care umplu suprafețele masticatorii ale molarilor, făcându-i rezistenți la carii.Materialele de sigilare contin fluor, contribuind la intarirea smaltului. Un dinte sigilat este mult mai puțin probabil să dezvolte o carie, să necesite un tratament stomatologic mai târziu sau, cel mai important, să provoace dureri copilului.
Cum se realizeaza sigilarea
Deoarece smalțul dentar nu conține nervi, plasarea unui sigilant nu este dureroasă și nu necesita anestezie. Mai întâi vom examina dintele sau dinții care urmează să fie sigilați și, dacă se găsește o carie minimă, aceasta va fi îndepărtată ușor. Dintele va fi apoi curățat și uscat. Apoi vom aplica o soluție care va crea retentii pe suprafața, pentru a face ca materialul de etanșare să adere mai bine. Dintele este apoi clătit și uscat din nou. Sigilantul este apoi aplicat pe dinte sub formă lichidă și se întărește în aproximativ un minut, uneori cu ajutorul unei lămpi speciale de polimerizare. Dar dinții sigilați necesită aceeași igienă dentară conștiincioasă ca și dinții nesigilați. Copilul ar trebui să continue să se spele și să folosească ața dentară zilnic și să ne viziteze pentru curățări profesionale regulate. Acest lucru ne va oferi șansa de a verifica uzura și deteriorarea materialelor de sigilare, care ar trebui să dureze până la 10 ani. În acest timp, copilul dumneavoastră beneficiaza de un tratament preventiv dovedit că reduce cariile cu peste 70 la sută.