Stomatologie pediatrică 

 Ce este stomatologia pediatrică (Pedodonția)?

       Aceasta este domeniul stomatologiei care se ocupă cu tratamentul afecțiunilor dentare la copii .  Dintii temporari (de lapte) reprezintă primul set de dinți (20 la număr), a căror erupție începe  la 6 luni și se finalizează la  aproximativ 3 ani, asigurând până la momentul erupției dinților definitivi  funcții foarte importante în dezvoltarea fizică și psihică a copilului.

 De ce este important să tratăm dinții temporari?

 Părinții ar trebui să știe că dintîi de lapte trebuie tratați cu aceeași grijă că și dintîi definitivi, pentru că:

 Copii nu vor mai putea mesteca și vor avea probleme de nutriție și dezvoltare dacă dintii de lapte sunt afectați. Durerile frecvente vor împiedică copilul să se hrănească .

Dinții de lapte sănătoși ajută copilul să vorbească corect și clar

 Dinții de lapte mențin spațiul orizontal și vertical necesar dinților definitivi. Dacă dintele de lapte este pierdut (prin extracție, carie complicată, accident)  înainte de perioada normală de înlocuire , acest spațiu se micșorează și vor apărea probleme ortodontice la copil. Pentru a preveni acest lucru se realizează mentinatoare de spațiu.

 Dinții frumoși îl ajută pe copil să își facă prieteni și să aibă încredere în el

Cum să planificăm vizită la stomatolog?

Momentul primei vizite la stomatolog nu trebuie amânat până la apariția durerii dentare, când copilul este deja obosit, speriat și stresat. Cel mai bine este bine să fie adus în jurul vârstei de 3 ani (sau mai devreme dacă părintele observă deja colorațîi anormale pe dinți). Părințîi trebuie să îl pregătească pentru o vizită la un prieten, să aibă o atitudine pozitivă, încurajatoare, să fie conștienți că pot influența negativ copilul dacă își exprimă propriile lor temeri. Medicul îl va întâmpină într-o atmosfera relaxată, îi va povești pe înțelesul lui ce “magie ” se realizează în cabinet pentru dințișorii lui.

La cabinetul DentArtist oferim gratuit pentru toți copiii un pachet de educație sanitară și profilaxie  a cariilor :  

 • consultație , diagnostic
 • Instructaj de periaj și de folosire a aței dentare 
 •  periaj profesional
 • fluorizare locală

Cum poate preveni  familia apariția cariilor la copil?

 • Mențineți o igienă orală bună  a copilului. Când sunt în curs de erupție primii dinți, ștergeți dintîi cu un tifon steril  umed , după fiecare masă.
 • Când au erupt complet, folosiți  periuță și pastă speciale care se găsesc în farmacii, pentru a-i peria .
 • La sugari este important să se prevină apariția cariei de biberon . Această formă de carie apare pe dintîi frontali superiori, fiind provocată de contactul prelungit al dinților cu lichide îndulcite. De multe ori părințîi îl lasă pe copil să doarmă cu biberonul în gură , iar zahărul întreține bacteriile producătoare de acizi, dintîi fiind afectați de carii extinse, până când sunt distruși complet și trebuiesc extrași. Acest tip de carie apare la o vârstă foarte mică și afectează grav alimentația copilului, apărând probleme de dezvoltare. Pentru a preveni apariția acestor probleme, biberonul nu trebuie să conțină lichide îndulcite cu zahăr, iar copilul trebuie învățat să bea din cană de la vârstă de 6- 12 luni .
 •  Când copilul are deja 3 - 4 anișori, lăsăți-l să încerce să se perie și el, cu o periuță mică și atractivă, adecvată pentru vârstă lui, dar numai după ce l-ați periat dvs mai întâi, cu atenție.Acum este momentul primei vizite la stomatolog, unde va fi învățat de medicul specialist să se spele pe dinți, iar dvs va veți verifica cunoștințele și veți află lucruri utile.
       
  Cum poate preveni medicul stomatolog apariția cariilor la copii?
 • Atmosfera relaxată și prietenoasă din cabinet îi vor da încrederea necesară pentru a reveni și a colabora pentru manoperele care îi asigura sănătatea dentară
 • Micul pacient va fi educat cum să se spele pe dinți, i se va face un periaj dentar și o fluorizare locală. Fluorul este un element cheie în mineralizarea smalțului, contribuind la o rezistență sporită în față cariei.
 • Dinții cu șanțuri ocluzale înguste și adânci beneficiază de metoda sigilării. Prin umplerea fisurilor cu rășini speciale, alimentele nu mai sunt retenționate în zonele cu predilecție pentru apariția cariilor.
 • Primul molar definitiv care apare la 6 ani, în spatele ultimului molar de lapte, fără a înlocui nici un dinte temporar, este cel mai expus la carie datorită smalțului incomplet mineralizat, suprafeței retentive și poziției sale care nu îi permit copilului încă mic să îl igienizeze corect. Sigilarea îl protejează de atacul carios.